söndag 13 maj 2012

En nödvändig familjepolitik formulerad och fastställd!

Nu i fredags (11/5) fastställdes och lanserades vårt nya kristdemokratiska familjepolitiska program, "Tid för familjen - en barntidsreform". Förslagen i programmet sammanfattas bra i debattartikeln av Göran Hägglund och Emma Henriksson i DN samt pressmeddelandet från vår hemsida:

Hägglund/Henriksson, DN-debatt, 120511

Kristdemokraterna presenterar ny familjepolitik - pressmeddelande



Vår skickliga, kunniga, vältaliga samt roliga partiledare Göran Hägglund och jag.

Programmet innehåller ett antal innovationer avseende (exempelvis) utökade föräldrapenningdagar, 30 dagar som kan sparas under hela barndomen, rätt till tjänstledighet tills barnet fyller 3 år samt kravet att alla dagar ska kunna överlåtas fritt mellan föräldrarna.


Det är föga överraskande att det är just kravet på valfrihet, med bland annat ett avskaffande av de så kallade "pappamåndaderna" som konsekvens, som fått störst uppmärksamhet. I princip är det fascinerande att både den självutnämnda socialistiska och liberala "eliten" förenas i att det just inom föräldraförsäkringsområdet är dåligt med valfrihet....

Ännu mer fascinerande är att just pappamånaderna kategoriskt utnämns till någon slags "mirakelkur" för jämställdhet. Att det skulle vara så kan VERKLIGEN diskuteras. Pappamånaderna har från allra för(s)ta början varit ett sätt att blidka det mer fanatiska kvoteringsivrarna inom vänsterblocket och, numera, delar av Alliansen.

ALLA är väldigt medvetna om att det finns ett STORT folkligt stöd för att föräldrarna själva ska få fördela föräldraledigheten sinsemellan. DNs ledare i frågan (som i sammanhanget är mycket sansad jämfört med den närmast larviga indignation över att vi tycker att föräldrar borde få välja själva som hörts på en del andra håll) beskriver sannolikt helt omedvetet vad det handlar om, "det nuvarande systemet innebär ett tryck på ALLA (exempelvis Verklighetens folk i förorternas radhus;-) att fördela sin föräldraledighet på samma sätt som VI (storstädernas lilla men inflytleserika mediaelit) vill och kan göra".

DN-ledare 120512, Hägglunds fokus

Förhoppningen är nu att det faktum att det i Riksdagen enbart är vi Kristdemokrater som tydligt och uthålligt, precis som en stor del av befolkningen, förespråkar valfrihet för Sveriges föräldrar även ska börja synas i form av stärkt opinionsstöd för oss!

Stay toned!

2 kommentarer:

  1. Från artikeln.
    Från såväl socialistiskt som liberalt
    håll ställs regelbundet frågan om vad en familj egentligen är, och om
    den inte ändå är en ganska begränsande företeelse som stänger in
    människor i förutbestämda mallar.

    Det här framför representanter för kd som envetet varit negativt till
    varje lag som erkänner samkönade par som familjer. Ett parti som ännu
    2012 är emot att samkönade par ska kunna ingå äktenskap. Som ännu vill
    avskaffa både möjligheten för homopar att adoptera (förutom
    närståendeadoptioner) och att lesbiska kvinnor ska kunna bli
    inseminerade vid kliniker.. Trots att all forskning visar att barn i
    homofamiljer mår lika bra som andra barn.

    Kristdemokraterna vill försämra rättigheter för samkönade par.

    Kd anklagar andra partier för att inte respektera att familjer är olika.
    Fram tills de själva blir för att samkönade och olikkönade par ska ha
    samma juridiska rättigheter blir den kritiken absurt hycklande. Nu
    handlar det dock inte bara om redan genomförda reformer som partiet är
    emot utan även förslaget om en lag om könsneutral föräldraskapspresumtion.

    En utredning föreslog redan 2007 att reglerna bör likställas.
    Utredningen föreslog även att det alltid ska finnas möjlighet för en
    spermadonator att bli juridisk förälder om alla parter är ense om det.
    Alla riksdagspartier, förutom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna,
    är för en lag om könsneutral föräldraskapspresumtion. I den borgerliga
    regeringen är det alltså kd som blockerar att det blir genomfört.

    Att som kd inte respektera alla familjer är faktiskt familjefientlig

    SvaraRadera
  2. Hej Bengt och tack för din kommentar. Men, jag håller inte med dig alls.

    Till att börja med så hade vi Kristdemokrater ett eget förslag till civilrättslig könsneutral äktenskapslagstiftning. I korthet skulle den ha inneburit att alla par, heterosexuella och homosexuella, som vill formalisera sin kärlek rättsligt skulle göra det genom att registrera sin samlevnad hos en myndighet. De par som av religiösa, traditionella eller andra skäl skulle vilja vigas även religiöst skulle sedan ha kunnat gå till kyrkan, moskén eller synagogan för en särskild ceremoni. Men, det skulle ha varit en privat cermoni, helt frikopplad från det formella giftermålet. Tyvärr hade frågan, även inom den övriga Alliansen i riksdagen, hunnit fastna i opportunistträsket innan dess. Så är i efterhand har många förstått att vårt förslag var bättre och att det som nu ändå stampades igenom bidrar till att fortsätta blanda ihop rättsliga och religiösa frågor.

    Sedan har vi frågan om föräldraskapspresumtion. Vi Kristdemokrater har där framförallt ett barnperspektiv, men också ett rättsligt perspektiv. Om, exempelvis, ett gift lesbiskt par väntar barn så får vi fortsätta använda systemet med närståendeadoption om dom både ska bli vårdnadshavare till barnet. Det handlar om att säkerställa att barnet så långt det är möjligt ska kunna få svar på frågor om sitt ursprung och vara säker på att den biologiska fadern inte också vill vara vårdnadshavare.

    Så, nä Bengt. Kristdemokraterna ÄR det enda verkliga familjepartiet och vårt nya program är fyllt av förslag som skulle göra livet bättre för landets familjer. Oavsett om det är familjer där föräldrarna har samma eller olika kön!

    SvaraRadera